Keho-mieli yhteys kuntoon ja voit paremmin

14.08.2023

Meidän kehomme pystyvät moneen. Kuljettavat meitä paikasta toiseen, voimme tehdä asioita, liikkua eri tavoin, nauttia halauksesta, kosketuksesta. Voimme syödä ja juoda, maistaa ja haistaa, nauttia saunan lämmöstä ja avannon kylmästä, rentoutumisesta, lihastyöstä, seksistä, synnyttää uutta elämää. Keho reagoi elämäämme, tunteisiimme ja ajatuksiimme.

Elämme yhteiskunnassa, jossa järjen ääni on tärkein, järjellä ja loogisuudella perustellaan päätökset, tehdään töitä ja edetään elämässä. Kehon viestejä ohitetaan, ei osata tai haluta niitä kuunnella. Toisaalta kehon viestit voivat olla lukitsevia ja tuntua hyvin pahalta, kuten vaikka ahdistus tai pelko lamauttaa toiminnan. Yhteys mielen ja kehon välillä on kummassakin tapauksessa toimimaton.


Puskiessa töissä eteenpäin välittämättä kehon viesteistä levätä onnistuu kasvattamaan väsymystä yli oman sietokyvyn. Väsymys ei enää mene levolla ohi. Pitkittyneessä kiireessä keho saattaa tuntua raskaalta, selkää jomottaa. Vapaa-ajan liikunta ei enää suju kuten ennen. Tai töissä riitaisissa tilanteissa puree hammasta ja jatkaa eteenpäin. Vatsassa tuntuu kipua ja keho on jännittynyt. Rentoutuminen on vaikeaa ja yöllä unet sekavia ja ahdistavia.


Jokaisen keho reagoi eri tavalla tilanteisiin, stressiin ja tunteisiin. Kuitenkin kaikkien kehot reagoivat. Lepään sitten lomalla tai rentoudun kunhan tämä kiire on tästä helpottanut, vie meitä kohti uupumusta.


Keholla on tapana ottaa lepo väkisin, jos muuten ei ymmärrä pysähtyä. Tarpeeksi kauan kun kuluttaa voimavarojaan ilman lepoa ja virkistystä, keho pysäyttää meidät. Tuleekin päivä jolloin ei jaksa nousta tai iskee paha flunssa toisensa perään, jokin lihas menee niin jumiin, ettei pääse liikkeelle tai tapahtuu jotain muuta. Pysähtyminen.


Olemme liian hyviä ohittamaan oman kehomme tarpeet. Toipuminen vie yllättävän paljon aikaa, jopa vuosia. Oman kehon kuuntelu vaatii opettelua ja aikaa. Yhteys mielen ja kehon välillä löytyy kyllä. Tämä sama lähtökohta näkyy sekä työnohjauksessa että seksuaaliterapiassa.


Työnohjauksessa tilannetta voidaan tarkastella työn, työnantajan ja toimenkuvan näkökulmasta. Voidaan puhua tunteista, jes! Ja mitä tunteita työ meissä herättää sekä miten työyhteisössä tunteet herättävät. Milloin viimeksi voit hyvin ja mitä silloin tapahtui?


Seksuaaliterapiassa uupumus näkyy mm. haluttomuutena, riitoina ihmissuhteissa tai oman seksuaalisuuden kadottamisena, oma minuus on hukassa. Terapiassakin puhutaan tunteista ja lähdetään etsimään yhteyttä omaan kehoon. Miten pidät huolta itsestäsi ja osoitat välittäväsi itsestäsi?